lørdag den 6. juli 2013

Super sommer hos Obskuriøst #8

Nye læsere kan begynde her...

Superman med Batman nr. 1 udkom 29.december 1978 og afløste det gamle Superman blad som havde kørt siden 1966. Hvor Superman havde været i farver og indholdet identisk med bladene i Sverige og Norge, var det ny blad i sort/hvid og med en rent lokal dansk redaktion. Fra december 1978 og frem til 1986, hvor bladet desværre lukkede, var udvalget af materiale altså unikt for Danmark.

SPOILERS
...
...

Bladet lægger ud med Superman historien "Lev stærkt, dø ung", hvor Lex Luthor har forvandlet Superman, Lynet og Batman til teenagere og nu giver sig til at myrde dem, en for en. Det vil sige, Lynet og Batman er slet ikke dem, de giver sig ud for at være - de er androider. Luthors har narret Supermans superindbildningskraft (!) til at se sine foryngede kammerater for sig og traumet har forvandlet Superman til en stor knægt. Seriøst! Siden hen går bedraget op for ham og Luthor ender bag tremmer - som sædvanlig.

Det er en glimrende historie... men som jeg opdagede mange år senere, er det kun den anden af to halvdele. De to dele blev oprindelig udgivet i Action Comics #465-66. Første del kan desuden læses i bl.a. det svenske Stålmannen nr.6, 1979.

Jeg har i skrivende stund ikke haft lejlighed til at læse de originale Action Comics hæfter (mit Superman samleri har ligget stille nogle år). Men det svenske tryk af første del fortæller unægtelig en lidt anden historie. Den starter med at Superman efterforsker to unge knægtes forsvinden. De har begge været ude for voldsomme hændelser: den enes forældre blev dræbt af gangstere ligesom Batman; den anden fik nogle farlige kemikalier spildt på sig og et lynnedslag oveni købet - den samme proces, som skabte Lynet. Nu er drengene forsvundet, efter et stykke tid at have opført sig som unge udgaver af henholdsvis Batman og Lynet. Da Superman møder dem, påstår de hårdnakket, at de ER Batman og Lynet, i foryngede udgaver - og det svenske blad stopper desværre, før jeg kan finde ud af, om de i del to identificeres som androider, eller om de er under hypnose; hvis det sidste er tilfældet, har Luthor slået to teenager ihjel. Ret foruroligende... og måske forklaringen på den danske redaktions disposition. Det var simpelthen nemmest bare at droppe del 1.


Den danske udgave af historien har i øvrigt en kontinuitetsfejl, et af de få jeg har fundet i det danske blad. For at opklare de unge Batman og Lynets identiteter, stiller Superman dem nogle spørgsmål, som kun de og han kender svaret på. Spørgsmålene refererer til ældre historier og i den danske udgave oplyses det, at ingen af dem har været bragt på dansk. Well.... den ene har i hvert tilfælde.



Scenen med Batman og Superman i samtale over juvelen Effrons øje er fra historien "Hæsblæsende weekend i Washington", Superman nr. 3/1977. Mærkeligt, at den bøf slap igennem.


Den anden historie i Superman med Batman nr.1 er "Gravskrift for en strømer", en udmærket Batman historie, med gæsteoptræden af Falken, tegnet af Jim Aparo. Bladet bragte rigtig mange af Aparos Batman historier og de fleste holdt - som denne, uden at jeg dog synes, den hæver sig over middel. Mindeværdig er dog scenen, hvor en kosmisk dusørjæger, forklædt som havnearbejder går hen til pølsemanden og beder om en... hotcat.


Hotcat! Det er sgu en replik, jeg aldrig har glemt. Knaset med Superman historien til trods, så var dette en helt fin start på bladrækken. Superman med Batman - der lidt forvirrende blev døbt tilbage til Superman fra nr. 19 af - skulle vise sig at være et bundsolidt superhelteblad. Redaktionen forstod at udvælge de bedste historier fra et bredt udvalg af amerikanske DC blade og fyldstoffet var begrænset, i hvert tilfælde de første 2-3 år. Omkring nr. 50 begyndte kvaliteten af dale og de sidste blade kunne have været bedre. Men i det store og hele var Superman med Batman et fedt blad som jeg elskede højt dengang og stadig gør, alle disse år senere.

4 kommentarer:

  1. Du nævner, at "Superman med Batman" afløste "Superman". Det er også rigtigt, men kun den halve sandhed! Det afløste nemlig også "Batman"-bladet! De to blev simpelthen lagt sammen og selvom det var mere Super end Bat, så skulle Batman-fans'ene ikke snydes, derfor den lidt spøjse titel.

    Og så læste jeg iø Ole Stranddorfs indlæg på Uncut forum forleden om SUPERMAN II-filmene (flertal!). Vidste du godt det? At der simpelthen findes TO udgaver af filmen, krediteret til to forskellige instruktører. Vildt!

    SvarSlet
  2. The Richard Donner Cut af Superman II udkom i 2006. Og er en markant forbedring, efter min mening.

    SvarSlet
  3. Hej Jack og velkommen tilbage. Det er rigtigt, det med Batman bladet. Jeg havde glemt det, fordi bladet var udkommet så uregelmæssigt op gennem 70erne. Og kvaliteten af historierne var mildest talt ujævn. Jeg vil samle op på Batman historierne i et senere blogindlæg.

    Den rekonstruerede Donner-version er en gammel nyhed efterhånden. :-) Noget andet er, at ALLE fire Superman-film fra dengang har en hulens masse fraklip, hvoraf kun en mindre del er officielt udgivet på dvd. Superman IV skulle give betydelig bedre mening med de manglede scener genindsat.

    SvarSlet
  4. Hej igen, og jo tak. Jeg var ærlig talt lidt blog- og facebook-metaltræt, og så er det bedst at tage en pause. Oven i det, sendte AF mig på fire kurser lige efter hinanden.

    Donner-versionen; Gamle nyheder er jo NYE nyheder, hvis man ikke kender dem, LOL. Og nu vi er ved forskellige Supermanfilmudgaver, så er der jo iø hele TRE udgaver af SUPERGIRL (og ifølge Wiki er der rygter om en helt FJERDE udgave, der skulle løbe 150 minutter!). Jeg husker dog ikke filmen (den korte udgave) som noget mesterværk og det er den såmænd nok heller ikke i de længere udgaver. ^_^

    SvarSlet