torsdag den 18. juli 2013

Kassen med kiosk krimier

Min far kom engang hjem med en kasse brugte bøger og blade. Om kassen var købt i et antikvariat eller en foræring fra en arbejdskammerat, husker jeg ikke. Eller kom den et helt andet sted fra? Var det fra min skolekammerat Niels? Vi var ret fattige, i min barndom. For mine søskende og jeg var en stak gamle bøger og blade noget, vi kunne leve højt på længe. Vi fik dem til jul, på fødselsdage og sådan rundt omkring. Min ældste søster og jeg læste hinandens; drengebøger, pigebøger, populærvidenskab, rejsebøger fra før krigen, det spillede ingen rolle. Vi læste alt, hvad vi kunne komme i nærheden af. Ved denne her lejlighed har jeg været en 13-14 år. Kassens indhold var så udpræget maskulint og det var for en gangs skyld til mig alene. Jeg husker ikke det præcise indhold. Der var vistnok nogle blade i mellem, men hovedparten var bøger, eller rettere sagt kioskhæfter. Tre-fire Cardby, et par Stig Vendelkær Science Fiction, nogle Bill og Ben westernbøger, to eller tre Hank Janson og mindst en Larry Kent. Jeg har en lumsk mistanke om, at min mor, som var husets censurmyndighed, havde pillet nogle af de mere gustne titler ud af bunken, men en enkelt slap i hvert tilfælde igennem: "Den fede" af Ambro Kragh. Jeg slugte bøgerne. Jeg lagde godt mærke til, at flere af dem var dårligt skrevet eller oversat, at de var udpræget billige, serieprodukter. Men det gjorde intet, for det var kulørt og spændende, på sådan en lidt beskidt, forbudt måde.

Bøgerne røg ud igen, som årene gik. Nogle af dem fulgte mig længe, men i dag er de alle væk. Originalerne, i hvert tilfælde. Jeg har aldrig gjort noget forsøg på at gensamle dem, af den enkle grund, at jeg kun husker få titler. Okay, jeg har Robert Heinlein "Revolution i år 2100", men den ville jeg have fået fat i alligevel, fordi jeg for nogle år siden samlede SV-Science Fiction serien fra Stig Vendelkær. Jeg faldt tilfældigt over "Den fede" for et par år siden. Resten? Der er mange, mange Hank Janson, Larry Kent, Bill og Ben og Cardby bøger. Og jeg bor i dag meget langt fra "kiosk antikvariater".

Jeg har studeret listemagerens glimrende bibliografier, blandt andet for Winthers forlag (Winther var en af de store leverandører af kiosklitteratur). Men titlerne alene siger mig ikke noget, jeg vil være nødt til at studere bogomslagene, alternativt læse handlingsreferater og disse er der ingen ajourførte databaser over. Okay, jeg kunne faktisk huske en af Larry Kent titlerne: "Døden lurer i Chinatown". Jesper Mørch fandt bogen til mig i en byttebiks i Herning, for nogle år siden. Det var rent held. De to andre bøger, jeg husker at have læst, var enten Janson eller Kent. Den ene handlede om en eller anden rig society dulle som lider af en uhelbredelig sygdom og bliver kidnappet af skrupelløse gangstere, vistnok på grund af en enormt stor livsforsikring. Den anden.... hmm. Pas.

Jeg forsøgte en overgang at samle hårdkogte kiosk romaner, men opgav, blandt andet fordi det fyldte for meget. Jeg har stadig mine Edge, Fox, Rædselskabinettet, Midnatsgyseren og Iskolde Gys. Men Morgan Kane er stavret ud i solnedgangen og Hells Angels bøgerne solgte jeg for år tilbage. Og det var vistnok andre. Hvis jeg realistisk skulle genfinde en håndfuld bøger, jeg læste for over 30 år siden, så ville det kræve, at jeg systematisk råopkøbte - og ærlig talt, det er det ikke værd. Men måske - det er mit håb - falder jeg over titlerne en dag, på et loppemarked eller lignende, bare sådan tilfældigt. Og det vil være fedt.

3 kommentarer:

 1. Kunne sagtens være mig - om det var dubletter eller bare nogle jeg havde læst eller ikke gad læse, det ved jeg ikke :-)
  Niels

  SvarSlet
 2. Lyder sandsynligt. Uanset, hvor bogkassen kom fra, så var det lige, hvad jeg havde brug for. :-)

  SvarSlet
 3. Godt indlæg, Henrik! Jeg har selv skrevet lidt om kiosklitteratur i tidens løb, ikke mindst artiklen "Fandens til pis", hvor jeg harcelerede over opdagelsen, at Winthers Forlag ofte smed 50-70% af bøgernes indhold væk.

  http://enlejemordersertilbagepaadansk.blogspot.dk/search/label/Pulp%20fiction

  Du efterlyser omslag: En dansk fan har postet en masse af dem her:

  http://www.sherlockiana.dk/hjemmesider/Ego/kioskromaner/index%20kiosk.htm

  SvarSlet