onsdag den 3. juli 2013

Super sommer hos Obskuriøst #4

Obskuriøst præsenterer: Mysteriet om manden med bøddelhætten

Da jeg som ung samlede superhelte blade, fra cirka 1978 til cirka 1986, oplevede jeg gentagne gange, at der skete ting i bladene som ikke gav mening. Her tænker jeg kun på ting af redaktionel karakter, ellers ville det blive et meget langt indlæg! Historier kunne begynde eller slutte brat, uden forklaring. Ditto faste føljetoner (Havdrengen i Fantomet, f.eks.) Jeg husker især tre "mysterier", jeg ikke kunne knække. Hvorfor manglede der to numre i udgivelsesrækken af henholdsvis De fantastiske fire og Edderkoppen? Hvor blev afslutningen af til Edderkoppens gæsteoptræden i Kung-Fu Magasinet? Og hvorfor hørte vi aldrig mere til manden med bøddelhætten, skurken i en fantastisk fed Rummets helte historie i Superman med Batman?

Den fulde beretning om Winthers forlags redaktionelle fuskerier må vente til en anden gang. Ultrakort version: Bladene lukkede midlertidig herhjemme, mens udgivelserne fortsatte i Norge og Sverige, så der var ingen historier, som rigtig gik tabt. "Saml en faldende helt op" fra Kung-Fu Magasinet nr. 62, 1980 blev fulgt op fem år senere i Edderkoppen Klassiker nr.2. Dette hæfte bragte hele sagaen, også forhistorien (desværre benyttede Interpresse en anden oversætter denne gang, som ikke var nær så dygtig). Og manden med bøddelhætten? Ja, han blev vist bare glemt. Undtagen af mig, altså.


Rummets helte: "Eftersøgt for mord" var en forrygende spændende og lang historie i det tykke sommernummer af Superman med Batman, nr.6, 1979. Jeg slugte den og ventede utålmodigt på fortsættelsen, som ikke kom. Historien slutter med at en mystisk, maskeret hævner som har forsøgt at kaste en mordmistanke på Ultradrengen, hånler af heltene og sværger, at det snart er sket med dem. "Og manden med bøddelhætten vil vende tilbage i et senere nummer," lover redaktionen. Okay, så. Men det gjorde han som sagt aldrig.

Det skulle tage mig mere end 25 år at finde ud af, hvad der videre hændte. Så vidt jeg husker, var det i midten af "nullerne", at jeg begyndte at (gen)samle superhelte blade i stor stil. Efter at have skrabet stort set alt hjemligt til mig, kastede jeg mig over amerikanske blade. Og her må jeg indrømme, at jeg ramte en mur. Det var simpelthen umuligt at overkomme hele min yndlingsperiode, med det massive mylder af udgivelsestitler. Jeg købte i stedet lidt på må og få, blandt andet læseeksemplarer i tilbudsstakke fra eBay. Og mellem stakkene fandt jeg et nummer af Superboy and the Legion of Super-Heroes, #250, som unægtelig vakte gamle minder.

Ovenfor: To udvalgte sider fra Superboy and the Legion of Super-Heroes #250. Hættemanden er tilbage og han er mere ond og brovtende end nogensinde!

Når nu jeg læser fortsættelsen her mange år efter kan jeg egentlig godt forstå, hvorfor den aldrig blev bragt på dansk. Den er simpelthen ikke lige så god - og den fuser ligesom bare ud til sidst og lægger op til nok en fortsættelse, hvor alt (måske) vil blive forklaret. Jeg har ikke fået taget mig sammen til at anskaffe resten af sagaen. Så, fair nok. Men det var nu alligevel irriterende ikke at få en udmelding fra Super-Ove dengang, han plejede ellers ikke at holde sig tilbage med sit syn på om kvaliteten af det amerikanske materiale, når fans skrev ind og spurgte til diverse titler. Jeg kan, underligt nok, heller ikke se, at spørgsmålet skulle være blevet rejst i læserbrevkassen.


Fortsættelsen kom altså aldrig på dansk, men jeg oplevede en slags falsk alarm tre år senere. Det var i Superman nr. 57, 1983, hvor der i en Rummets helte historie, "Den voksne legion", optrådte en navnløs hævner, masket på nøjagtig samme måde som i Superman med Batman nr.6. Desværre bemærkede jeg hurtigt ud fra tegnestilen, at historien var af langt ældre dato. Det var da også en helt anden karakter. Pokkers. Så tæt og så alligevel.
Ovenfor: Den "falske" bøddelhætteskurk.

Såvidt mysteriet om manden med bøddelhætten. I de kommende indlæg vil jeg blandt andet se på Supersolo hæfterne, de fire farvetrykte Gigant blade fra 1979-80 og sætte spørgsmålstegn ved om det nu også kan passe, at Superman aldrig slog ihjel i bladene.

3 kommentarer:

 1. Hvis du vil vide hvordan det hele sluttede, så har jeg læst hele historien:

  SPOILER
  ALERT!!!

  Det viser sig i fortsættelsen at manden med bøddlehætten er ingen ringere end Brainiac 5, som er blevet vanvittig, vistnok som følge af Supergirls død. Det monster, bøddelmanden har skabt til at ødelægge Jorden, har Br5 lavet ved hjælp af den Mirakelmaskine, som Legionen havde stående dengang. Monstret kan kun stoppes ved at ødelægge maskinen, som er indestruktibel - sådan da. Br5 lader sig overtale til at afsløre af Altæderdrengen (Matter-Eater Lad) kan ødelægge den ved at spise den - og det gør han så. Og bliver vanvittig i processen. Begge ender på sindssygehospital, men bliver helbredt i senere historier.
  Men du har ret - historien er ikke nær så god som den første. Tegneren, som kalder sig Steve Apollo, er tydeligvis Jim Starlin, som også tegnede den første historie, men det er venstrehåndsarbejde.

  SvarSlet
 2. Tak, Klaus. Hm, nu bliver jeg vist alligevel nødt til at samle historien færdig. :-)

  SvarSlet
 3. Mine eksemplarer er vist desværre forsvundet, ellers kunne du have lånt dem.

  SvarSlet