torsdag den 11. juli 2013

Super sommer hos Obskuriøst #11

Et par ord om nogle af mine favorit historier!


"Dobbelt... eller kvit?" (Superman med Batman nr. 3)
Batman rodes ind i en mystisk arvesag. En ung overklassedulle har solgt andele af sin p.t. båndlagte formue til en gruppe rigmænd som omkommer på grufuld vis, en efter en. Blandt køberne er en vis Oliver Queen alias Grønne Pil! En fantastisk Batman historie, super flot tegnet og fortalt. Vi får endda skurken Dobbeltfjæs baggrundshistorie for vistnok første gang på dansk. Med en klimatisk forfølgelsessekvens på ski, der er som taget ud af en James Bond film.

"Kejserørnens kløer" (Superman med Batman nr. 7)
"Dobbelt... eller kvit?" endte med at Dobbeltfjæs tilsyneladende kom af dage. Men her er han igen, og i selskab med Jokeren. Historien er en herlig gang nonsens, hvor Grønne Pil igen har fundet en fed fidus til rigdom, nemlig en antik statue af en kejserørn. Statuen er angivelig proppet med guld og juveler. Grønne Pil opfører sig som et egoistisk røvhul historien igennem og det mere end antydes, at det skyldes statuens udstråling af ondskab. Batman og Atom har hænderne fulde med at forhindre kammeraten i at få slået sig selv og dem ihjel, i sin besættelse af skatten.

"Liget der ikke ville dø" (Superman med Batman nr. 8)
Det er lykkes nogle banditter at gøre det umulige - at få ram på Batman! Med Batman ude af spillet, ser det sort ud for en kvinde slynglerne har kidnappet. Men hans gode ven Ray Palmer aka Atomet får en genial ide: Han hopper ind i Batmans hjerne og giver den en kickstart. En af de mest bizarre forbryderjagter i Batmans historie følger...
"Ulvemånen" (Superman med Batman nr. 9)
Denne Batman historie, hvor helten møder en ægte varulv - ikke noget med masker her! - er skrevet af Len Wein og tegnet af Neal Adams og Dick Giordano. Resultatet er et tyve-sider mesterværk. Historien er barsk og makaber, men der er også plads til lidt sort humor. Da animationsserien Batman The Animated Series valgte historien som forlæg til en episode, var det Wein selv som skrev manuskriptet ("Moon of the Wolf", 1992).
"Selv en udødelig kan dø" (Superman med Batman nr. 11)
Afsnit af den lange Grønne Lygte og Grønne Pil saga, af Denny O'Neil og Neal Adams. De to helte følger deres ven, en af Vogterne, til en fjern planet, hvor han skal for retten, for at have forbrudt sig mod sin ordens strenge kodeks. Dommer viser sig at være en komplet galning, retssagen en farce og heltene må snart slås for livet mod drabelige robotter. Der bliver dog også tid til at tale dunder mod Jordens forureningsproblem.
"De stjålne kroppes nat" (Superman med Batman nr. 17)
Anden (og bedste) del af en Batman historie (første del bragt i Superman med Batman nr. 16) om en hævner fra Wayne familiens fortid og sjæleoverførsel fra mand til gorilla. Udpræget noir i tonen. Batman historierne var virkelig blevet mørke og seriøse igen; sølvalderens fjollerier så godt som lagt på hylden. Jeg troede længe, at denne historie var totalt obskur, men det viser sig at "De stjålne kroppes nat" er optaget i antologien DC Goes Ape (2008) som samler nogle af de mere outrerede abehistorier fra bladene.

"Den vilde og vanvittige verden" (Superman nr. 20)
Denne historie er til gengæld meget fjollet. Superman er vendt hjem efter en tur i rummet og opdager, at meget har ændret sig, mens han var væk. For at sige det mildt. Hans dødsfjender er nu hans bedste venner, han bliver angrebet med chokoladesirup, rosenkål og fem dage gammelt skrald af en jaloux Sgt. Rock og Superman står for at skulle giftes med Lois Lane! Det er garanteret mr. Mxyzptlk som står bag - eller er det?
"Spøgelsesbyen Gotham City" (Superman nr. 21)
Efter en snydeforside, hvor Superman og Batman optræder i en scene, eller rettere som de kunne have optrådt i, blændes der op for en historie, hvor de to helte møder en af deres største udfordringer: almindelige mennesker - og masser af dem. Gotham City er en by i panik; hvad kan det skyldes? Fra dengang, hvor Superman og Batman ikke alene bekæmpede forbrydere sammen, men nød at hænge ud i hinandens selskab, fordi de var bedste venner. Desværre røg dette venskab ud sammen med badevandet, da DC i 1986 rullede den store omvæltning ud. NB. "Spøgelsesbyen Gotham City" havde en løs fortsættelse, "Jordens fire milliarder superhelte", bragt i dansk Superman nr. 23.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar